Wijkaanpak Meent

logo meent aardgasvrijDe Hilversumse Meent is de eerste bestaande wijk in Hilversum waar de gemeente verkent wat de mogelijkheden zijn om aardgasvrij te wonen. Dat heeft meerdere redenen.

  • Het is een overzichtelijke wijk vanwege de huizen uit dezelfde bouwjaren;
  • Het gasnetwerk is bijna economisch afgeschreven;
  • De Meent kent veel betrokken bewoners;
  • Het thema aardgasvrij is al op de wijkagenda gezet.

In 2018 is de wijkaanpak Hilversumse Meent Aardgasvrij gemaakt. Hierin staat welke stappen we komende jaren moeten gaan maken zodat we het aardgas kunnen vervangen voor andere duurzame energiebronnen. Ook hebben we het werkplan Fase 1 Hilversumse Meent gemaakt. Hierin staan de projecten en acties voor de periode najaar 2018-2020. Hieronder vindt u een samenvatting van de wijkaanpak en informatie over de projecten en acties die op dit moment spelen.

Samenvatting wijkaanpak

De Meent gaat niet halsoverkop van het aardgas af. Die urgentie is er ook niet. We gaan stap voor stap over. Daarbij zoeken we een balans tussen hoe snel we van het aardgas af willen en hoe snel we er af kunnen. Daarbij kijken we onder meer naar de kosten/baten en eventuele problemen.

Tot 2020 richten we ons op twee groepen Meentbewoners

  • de mensen die gaan verbouwen of verhuizen. Dat biedt een natuurlijk moment om de woning klaar te maken voor een toekomst met duurzame energiebronnen;
  • bewoners die nu al van het aardgas af willen. Zij zijn de koplopers die we intensief gaan begeleiden.

De ervaringen met deze twee groepen buurtbewoners nemen we mee en de oplossingen ontwikkelen we door. Uit dit traject halen we veel kennis die we vervolgens weer kunnen toepassen op gelijksoortige woningen in de wijk. We zien wat er wel of niet werkt, wat beter kan en wat we nodig hebben voor de toekomst. Dit vertalen we naar een routekaart die we als leidraad voor andere woningen kunnen gebruiken.

Op deze manier leren we van elkaar zodat in fase 2 steeds meer bewoners makkelijker kunnen meedoen. U bepaalt dus zelf wanneer u de komende jaren instapt. Om de ambitie Hilversumse ambitie (aardgasvrij in 2040) te halen, kan dit op een gegeven moment mogelijk een meer verplichtend karakter krijgen.

Wat doen we de komende jaren nog meer?

  • Ontwikkelen van innovatieve werkwijzen;
  • Onderzoeken of we oplossingen voor woningbouwcorporaties kunnen doortrekken naar particuliere bewoners
  • Verkennen wat de mogelijkheden van de zogenoemde in-één-keer-klaar renovaties zijn;
  • Voortzetten van het onderzoek naar alternatieve warmtebronnen, het energienetwerk, de kansen voor huurwoningen met Label B en de Meenten met koop- en huurwoningen door elkaar heen.

Artikelen

Partners

Logo Gooi en OmstrekenLogo de Alliantie


 

Logo Stichting Hilversumse Meent

logo liander