Start onderzoek naar lagere temperatuur CV

We hebben in de Meent onderzoek gedaan naar het niveau van isolatie en de gebruikte technieken in de woningen.

We weten nu veel. Maar we hebben ook nog wel wat vragen. Een belangrijke vraag is: zijn de woningen ook met een lagere temperatuur comfortabel te verwarmen? Want als we dat weten, kunnen we beter inschatten hoeveel isolatie nodig is. Samen met vijftien enthousiaste meentbewoners, gaan we dat onderzoeken. Nu het weer kouder wordt, gaat dit onderzoek van start.

Waarom lage temperatuur?

De meeste woningen worden verwarmd met een CV-ketel op aardgas. De CV-ketel warmt het water dat naar de radiatoren gaat op tot 70 à 80 graden. Op termijn is er geen aardgas meer beschikbaar. We moeten op zoek naar alternatieve warmtesystemen. De meeste alternatieven werken niet met hoge maar met lagere temperaturen. Er stroomt dan geen water van 80 graden maar bijvoorbeeld 50-60 graden naar de radiatoren of andere verwarmingselementen. Als de woning goed geïsoleerd is, kan je hiermee je huis heel comfortabel verwarmen. De vraag die wij nu hebben: hoeveel isolatie is er nu eigenlijk nodig om met lagere temperatuur de woning te verwarmen? Wat is de ideale balans?

Meten is weten

Er zijn slimme thermostaten in de woning van de deelnemers opgehangen. Ook is de temperatuur van hun CV ingesteld op 55 graden. De temperatuur van het tapwater blijft natuurlijk wel op hoge temperatuur staan om het risico op legionella te verlagen. Wij zijn heel benieuwd hoe comfortabel zij hun woning kunnen verwarmen, vooral nu de kou er weer aankomt. We blijven met deze bewoners in gesprek over hun ervaringen. Over ongeveer een half jaar weten we dan beter in hoeverre de woningen geïsoleerd moeten worden voor een aardgasvrije toekomst.