Energiecoach Willem Verbeek

“Verduurzamen begint bij isoleren”

Willem VerbeekDe naderende energietransitie brengt vragen met zich mee. Bewoners van de Hilversumse Meent kunnen met veel van die vragen terecht bij een van de Energiecoaches. Dit zijn wijkbewoners die gratis bij hun buurtgenoten langsgaan voor een informatiegesprek op maat waaruit een persoonlijke routekaart ontstaat. Een van hen is Willem Verbeek, die sinds begin dit jaar als Energiecoach actief is.

“Kijk”, zegt Verbeek terwijl hij de zaklamp van zijn mobiele telefoon aanzet. “Met dit trucje kun je heel eenvoudig zien wat voor soort glas je hebt.” Zelf probeert Verbeek zijn huis zo goed mogelijk te isoleren. Dat blijkt wel wanneer hij zijn zaklamp op het glas van zijn pas gebouwde serre richt. Het lichtje wordt maar liefst drie keer weerkaatst. “Dat betekent dus dat het HR+++ glas is, triple glas. En als we nu hier kijken”, gaat Verbeek verder terwijl hij naar een ander deel van zijn huis loopt en zijn zaklamp opnieuw op het glas richt, “dan zie je maar twee lampjes branden. Dit is dus dubbelglas, het zogenoemde HR++ glas.”

Het zaklamptrucje leerde Verbeek van Energiecoöperatie HilverZon. Alle Energiecoaches krijgen hier een training voordat ze aan de slag gaan. Met de zaklamptruc wil Verbeek laten zien hoe makkelijk het is om zelf te constateren – voor zover mensen dat niet weten – wat voor glas ze thuis hebben. Dubbel – of zelfs driedubbel – glas is een van de manieren om een woning goed te isoleren. En op isolatie focussen de Energiecoaches zich in hun gesprekken. Want het verduurzamen van een woning begint bij isoleren. “Als een huis niet goed is geïsoleerd, hebben andere maatregelen geen nut. De eerste stap is daarom om de tocht uit het huis te halen. Daarmee stijgt ook nog eens het wooncomfort.”

De woning van Verbeek – waar hij sinds 1981 woont – dateert uit 1976. Zo’n dertien jaar geleden liet hij het huis grondig verbouwen. “Toen was er nog geen sprake van dat we van het gas af zouden gaan. Wel heb ik gekeken welke dingen we konden verbeteren qua isolatie. Op dat moment is mijn interesse in duurzaamheid gewekt.” Verbeek twijfelde dan ook niet toen hij hoorde dat in de Meent Energiecoaches werden gezocht. Inmiddels heeft hij al meerdere huisbezoeken afgelegd. “Zie ons als de buurman die toevallig wat weet over een huis isoleren”, zegt Verbeek, die er nadrukkelijk op hamert dat de coaches geen adviseur zijn en geen verantwoordelijkheid dragen. “Mensen kunnen bij ons aankloppen en wij vertellen ze welke richting ze op kunnen gaan. Het is een doolhof en mensen weten vaak niet waar ze hun informatie vandaan kunnen halen. Wij helpen ze de eerste stappen te zetten.”

Persoonlijke routekaart

Met hulp van een Energiecoach ontstaat een persoonlijke routekaart waarmee bewoners duidelijk krijgen hoe ze hun woning kunnen voorbereiden op de overstap naar een andere warmtebron. Daarbij is het belangrijk om de woonsituatie in kaart te brengen. Hoeveel mensen wonen in het huis, welke ruimtes zijn veel in gebruik en wat zijn de wensen van de bewoners? Ook kijken de coaches naar natuurlijke momenten  – zoals verbouwingen of kinderen die het huis uit gaan – waarop het mogelijk is om duurzame aanpassingen te doen.
Bewoners die een gesprek hebben aangevraagd, krijgen van tevoren een vragenlijst toegestuurd. Verbeek: “Tijdens het invullen worden ze alvast aan het denken gezet over wat ze eigenlijk willen. Vervolgens gaan wij met twee Energiecoaches naar het gesprek. Na afloop krijgen mensen een samenvatting van het gesprek toegestuurd. Er zijn al bewoners die na ons bezoek maatregelen hebben genomen of gaan nemen.”

Wilt u ook een gesprek met een energiecoach aanvragen? Kijk dan voor meer informatie op 'Energiecoach bij je thuis'.