Meent: Programma Aardgasvrije Wijken

De Hilversumse Meent is 1 van de 19 gemeenten die mag meedoen aan de tweede ronde van het Programma Aardgasvrije Wijken (PAW). Het streven is komende 8 jaar ongeveer 600 woningen in het PAW-gebied te begeleiden naar aardgasvrij wonen. Daarbij blijven we uiteraard dicht bij de doelen, wensen en zorgen van de bewoners. Op deze pagina’s leest u wat dit betekent voor u als huurder of huiseigenaar.

Wat gaat er komende tijd gebeuren?

Het van het aardgas afhalen van woningen is nog een hele ontdekkingstocht. Er is nog veel onduidelijk. Dat leest u ook in de krant. Met elkaar moeten we ontdekken welke stappen we wanneer gaan nemen. Daarbij luisteren we naar de wensen en zorgen van de bewoners.

Dit proces gaan we met veel aandacht oppakken. Eerst wordt een organisatie op poten gezet en een uitvoeringsplan gemaakt. Dit doen we samen met partners en bewoners. Komend half jaar gaan we de volgende stappen zetten:

Kwartiermaker aantrekken (december2020 / januari 2021)

Een kwartiermaker is een projectleider die de opdracht heeft om het proces en de organisatie op poten te zetten. Dit doet hij / zij samen met de partners én bewoners (huiseigenaren en huurders).

De organisatie PAW Meent optuigen (januari / februari 2021)

Voordat we in de wijk aan de gang gaan moet er een goede organisatie staan. Hoe wordt het project geleid? Welke partners en groepen doen mee? Wie is waarvoor verantwoordelijk? Welke werkgroepen zijn nodig? Wat is de rol van een klankbordgroep? Hoe worden besluiten genomen? Hoe worden bewoners betrokken? Welke inhoudelijke ondersteuning hebben we nodig? Dit is waar de kwartiermaker mee aan de slag gaat.

Uitvoeringsplan opstellen, samen met bewoners

De kwartiermaker krijgt ook de opdracht een duidelijk uitvoeringsplan voor het PAW-deel van de wijk op te stellen. Dit plan maakt hij / zij samen met bewoners. Want aardgasvrij gaat over uw huis en uw leefomgeving. Uw behoeften en zorgen staan hierbij centraal. Dat geldt zowel voor huiseigenaren als voor huurders. Dus in overleg met de corporaties worden ook de huurders betrokken. Begin volgend jaar laten we u weten hoe u kunt meedenken.

Inventariseren wie mee wil doen

Huiseigenaren doen mee op basis van vrijwilligheid. We gaan dus starten met huiseigenaren die willen meedoen omdat ze bijvoorbeeld kansen zien of omdat ze toch al gaan verbouwen. Komend half jaar gaan we gesprekken voeren in de wijk en onderzoeken wat de zorgen en wensen zijn. Zo krijgen we inzicht in wat huiseigenaren nodig hebben om mee te doen. De woningcorporaties gaan het gesprek aan met hun huurders.

 

Wat vindt u belangrijk? Denk en doe mee

Aan een aardgasvrije Meent bouwen we samen. We vinden de mening van bewoners belangrijk omdat er veel gaat veranderen. Wat maakt de overstap naar aardgasvrij wonen bij u los? Waar maakt u zich zorgen over? Waar moeten we rekening mee houden?

Komend jaar kunt u, bewoner in de Meent, op verschillende momenten en manieren uw mening geven en met elkaar in gesprek gaan. De eerste stap is het opstellen van het wijkuitvoeringsplan voor het Programma Aardgasvrije Wijken (PAW). Begin 2021 laten we weten hoe bewoners in het PAW-gebied kunnen meedenken.

Wilt u nu al uw interesse om mee te praten kenbaar maken? Laat het ons weten via meentaardgasvrij@hilversum.nl.

Meedoen?

Verschillende Meentbewoners hebben ons al laten weten dat ze hun woning aardgasvrij willen maken. Zij willen graag meedoen met het PAW. Woont u in het PAW-gebied en wilt u ook meedoen met het PAW? Stuur dan een mailtje naar meentaardgasvrij@hilversum.nl.

Blijf op de hoogte

Wilt u op de hoogte blijven van alles wat er gebeurt over aardgasvrij in de Hilversumse Meent? Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief! Inschrijven kan via www.hilversum.nl/nieuwsbrief.