Meent Aardgasvrij

decoratieve afbeelding huizen vanuit de lucht

logo Meent AardgasvrijDe Hilversumse Meent is de eerste woonwijk, waar wij samen met de bewoners gaan kijken, wat er allemaal moet gebeuren om een huis klaar te maken voor een aardgasvrije toekomst. Bent u van plan te verbouwen of te verhuizen? Dan is dat het moment om hier rekening mee te houden, bijvoorbeeld door te isoleren. Wij kunnen u hierin adviseren. Ook kunt u op andere manieren energie besparen.

Wijkaanpak Meent

De Hilversumse Meent is de eerste bestaande wijk in Hilversum waar de gemeente verkent wat de mogelijkheden zijn om aardgasvrij te wonen. Dat heeft meerdere redenen.

  • Het is een overzichtelijke wijk vanwege de huizen uit dezelfde bouwjaren;
  • Het gasnetwerk is bijna economisch afgeschreven;
  • De Meent kent veel betrokken bewoners;
  • Het thema aardgasvrij is al op de wijkagenda gezet.

In 2018 is de wijkaanpak Hilversumse Meent Aardgasvrij gemaakt. Hierin staat welke stappen we komende jaren moeten gaan maken zodat we het aardgas kunnen vervangen voor andere duurzame energiebronnen. Ook hebben we het werkplan Fase 1 Hilversumse Meent gemaakt. Hierin staan de projecten en acties voor de periode najaar 2018-2020. Hieronder vindt u een samenvatting van de wijkaanpak en informatie over de projecten en acties die op dit moment spelen.

Samenvatting

De Meent gaat niet halsoverkop van het aardgas af. Die urgentie is er ook niet. We gaan stap voor stap over. Daarbij zoeken we een balans tussen hoe snel we van het aardgas af willen en hoe snel we er af kunnen. Daarbij kijken we onder meer naar de kosten/baten en eventuele problemen.
Tot 2020 richten we ons op twee groepen Meentbewoners

  • de mensen die gaan verbouwen of verhuizen. Dat biedt een natuurlijk moment om de woning klaar te maken voor een toekomst met duurzame energiebronnen;
  • bewoners die nu al van het aardgas af willen. Zij zijn de koplopers die we intensief gaan begeleiden.

De ervaringen met deze twee groepen buurtbewoners nemen we mee en de oplossingen ontwikkelen we door. Uit dit traject halen we veel kennis die we vervolgens weer kunnen toepassen op gelijksoortige woningen in de wijk. We zien wat er wel of niet werkt, wat beter kan en wat we nodig hebben voor de toekomst. Dit vertalen we naar een routekaart die we als leidraad voor andere woningen kunnen gebruiken.

Op deze manier leren we van elkaar zodat in fase 2 steeds meer bewoners makkelijker kunnen meedoen. U bepaalt dus zelf wanneer u de komende jaren instapt. Om de ambitie Hilversumse ambitie (aardgasvrij in 2040) te halen, kan dit op een gegeven moment mogelijk een meer verplichtend karakter krijgen.

Wat doen we de komende jaren nog meer?

  • Ontwikkelen van innovatieve werkwijzen;
  • Onderzoeken of we oplossingen voor woningbouwcorporaties kunnen doortrekken naar particuliere bewoners
  • Verkennen wat de mogelijkheden van de zogenoemde in-één-keer-klaar renovaties zijn;
  • Voortzetten van het onderzoek naar alternatieve warmtebronnen, het energienetwerk, de kansen voor huurwoningen met Label B en de Meenten met koop- en huurwoningen door elkaar heen.

Artikelen

Wat kan ik zelf doen

U kunt zich al voorbereiden op het wonen zonder aardgas. Welk alternatief u ook krijgt, energie besparen, isoleren en ventileren is altijd nodig. In veel gevallen levert dat u direct meer comfort op en een lagere energierekening. Op www.hilversum.nl/aardgasvrij leest u onder meer hoe u slim kunt besparen, isoleren en ventileren. Ook staan hier de stappen die nodig zijn voor een aardgasvrije woning.

Kijk vooruit

Het is belangrijk om op tijd na te denken over de maatregelen die in uw huis nodig zijn en wanneer u deze het beste kunt uitvoeren. Wellicht wilt u in de toekomst gaan verbouwen omdat u uw woning wil moderniseren, langer thuis wil blijven wonen, duurzamer wil leven of wil investeren in maatregelen die zich terugverdienen. Of wellicht is de verwarmingsketel aan vervanging toe. Door op tijd te starten kunt u de juiste keuze maken. Vraag altijd advies aan een onafhankelijk adviseur.

Staalkaarten woningtypen Meent

In de Meent staan veel dezelfde woningen. Het is niet erg efficiënt als iedere bewoner zelf het wiel moet uitvinden in het verduurzamen van zijn woning. Daarom willen we in 2019 zogenaamde staalkaarten ontwikkelingen voor de 18 type woningen die in de Meent staan. Een staalkaart is een soort menukaart waarop staat welke maatregelen voor dat type woning nodig zijn om aardgasvrijklaar te worden. Ook geven we inzicht in de kosten en de energiebesparing.

De ervaringen die we opdoen met de woningen van de koplopers én het onderzoek van de woningcorporaties, geven informatie voor het maken van deze staalkaarten. Komend jaar houden we u op de hoogte van de ervaringen van de koplopers en de resultaten van het onderzoek.

.