Wethouder Jan Kastje: ‘Mensen eerst meenemen in isolatieopgave’

Alle gemeenten in Nederland moeten in 2050 een volledig duurzame energievoorziening hebben. De gemeente Hilversum heeft daarom besloten vanaf 2040 te stoppen met het gebruik van aardgas. Dit is een maatregel die vragen oproept. Vooral omdat er in de media veel over te zien en te lezen is. Welke gevolgen heeft ‘van het gas af gaan’ bijvoorbeeld voor de Hilversummers? En wat kunnen inwoners zelf al doen? Jan Kastje, wethouder Duurzaamheid, geeft tekst en uitleg.

“Alle huizen moeten van het aardgas af en dat heeft een grote impact op onze inwoners. We moeten anders koken en onze huizen op een andere manier verwarmen. Mensen hebben zorgen, onder meer over de betaalbaarheid van de energietransitie. Dat begrijp ik. Het is immers nog niet helder welke kant het precies op gaat. De energietransitie is een ontdekkingstocht, ook voor ons als gemeente. We weten nog niet alles, maar ik heb er vertrouwen in dat we dat over een paar jaar wel weten.
In de Hilversumse Meent zijn we inmiddels begonnen met leren hoe je van het gas af moet gaan. In de warmtetransitievisie – die we van het Rijk vóór 2021 verplicht moeten opstellen – geven we aan welke wijk wanneer van het gas afgaat. Daarvoor hebben we veel kennis nodig. Onder meer over het elektriciteitsnet, het rioolnet en de staat van de huizen. Daarna kunnen we zien met welke wijken we het eerst aan de slag gaan en met welke later. Natuurlijk betrekken we de bewoners bij het opstellen van de wijkplannen.

Isolatieopgave

Op enig moment gaan we van het gas af, maar de komende drie jaar beginnen we eerst met mensen meenemen in de isolatieopgave. Want de beste manier om minder CO2 uit te stoten, is door energie te besparen. Isoleren is ook nodig om uw huis klaar te maken voor de overstap naar een duurzame energiebron. Het kan op heel veel manieren. Denk aan dakisolatie, spouwmuurisolatie, vloerisolatie en dubbel glas. Als gemeente proberen we de inwoners te helpen. We gaan komend jaar bijvoorbeeld betrouwbare pakketten aan isolatiemaatregelen ontwikkelen en hulp bij financiering. Op onze nieuwe website ­– www.hilversum.nl/aardgasvrij – geven we steeds nieuwe informatie over isolatie en de energietransitie. Ook werken we aan één loket waar inwoners alles kunnen vinden. We willen onze inwoners ontzorgen.

Kleine maatregelen

Wanneer de huizen in Hilversum van het gas af gaan, weten we nog niet precies. Een belangrijke boodschap is dat inwoners daar niet op hoeven te wachten. Iedereen kan nu al beginnen met energie besparen. Dat kan met kleine maatregelen. Laat apparaten niet meer stand-by staan en douche eens iets korter. Of denk aan een simpele maatregel als de aanschaf van tochtstrips voor een paar euro. Dat scheelt een stijve nek en zorgt ook nog voor een lagere energierekening.
Ik heb een enorme drive om bij te dragen aan het oplossen van het klimaatprobleem. Het gaat uiteindelijk over ónze leefomgeving. Laten we dan samen zorgen dat we daar iets aan doen.”