Veel gestelde vragen

Ben ik verplicht van het aardgas af te gaan en per wanneer?

De komende jaren hoeft er in Hilversum niemand gedwongen van het aardgas af. Buurten die vrijwillig zelf stappen willen ondernemen om van het aardgas af te gaan, geven we de ruimte en ondersteunen we. Als er kansen voordoen, zoals subsidies of leertrajecten van het Rijk, grijpen we die. De Hilversumse Meent doet bijvoorbeeld mee aan het Programma Aardgasvrije Wijken.

Als er een buurt van het aardgas af gaat, komt er een buurtuitvoeringsplan. Dit plan wordt samen met de bewoners gemaakt. Daarin komt te staan wanneer de buurt van het aardgas af gaat en welke alternatieve warmtebronnen beschikbaar zijn.

De nationale overheid werkt aan nieuwe regelgeving. In de komende circa 20 jaar verwachten we dat het recht op een aardgasaansluiting en aardgaslevering zal komen te vervallen.

Op welke warmtebron ga ik over?

De meeste woningen worden nu verwarmd met aardgas. In de toekomst zullen we op andere manieren onze huizen gaan verwarmen. We weten nog niet welke warmtebronnen dat zullen worden. Wat wel duidelijk is, is dat er niet 1 alternatief komt voor heel Hilversum. Per buurt wordt gezocht naar het beste alternatief. Individuele oplossingen zijn ook mogelijk.

We weten nog niet welke warmtebronnen beschikbaar komen voor Hilversum. In de media wordt veel geschreven over de voor- en nadelen van bestaande duurzame energiebronnen. Ook leest u over tal van nieuwe ontwikkelingen. Deze ontwikkelingen volgen wij ook. Samen met partners in onze regio onderzoeken we welke duurzame bronnen beschikbaar zijn en komen in de toekomst.

Ik huur een woning. Wat kan ik doen?

De Hilversumse woningcorporaties bereiden zich voor op duurzame en aardgasvrije woningen. Ze zijn al gestart met het isoleren van hun woningen. Als er voor u iets gaat veranderen, dan hoort u dit van de woningcorporatie. Huurt u van een particuliere verhuurder? Ga met uw verhuurder in gesprek over het verduurzamen van uw woning.  

Als huurder kunt u ook zelf een bijdrage leveren aan de vermindering van de CO2-uitstoot door slim energie te besparen. Bijvoorbeeld door in de woning de deuren dicht te doen, korter te douchen, lampen uit te doen en apparaten niet op stand-by laten staan: het is vaak een kleine moeite. En alles bij elkaar scheelt het een heleboel op de energierekening. Op milieucentraal.nl vindt u meer snelle bespaartips.

Ik woon in een beschermd stadsgezicht. Waar moet ik rekening mee houden?

Een aantal wijken in Hilversum zijn zo bijzonder dat ze beschermde gezichten zijn. We willen het cultuurhistorische karakter van deze gebieden graag behouden. Daarnaast moeten ze ook worden aangepast aan de eisen van de huidige tijd. Op het gebied van energiezuinigheid is vaak nog winst te behalen. Verduurzamen van gebouwen in beschermde stadsgezichten kan zeker. Het vraagt wel extra zorgvuldigheid en maatwerk. Lees hier meer over op de pagina Advies en Ondersteuning.

Ik woon in een monument. Hoe kan ik verduurzamen?

Hilversum is een jonge monumentenstad. Daar zijn we trots op en we willen ze behouden. Daarnaast moeten ze ook worden aangepast aan de eisen van de huidige tijd. Op het gebied van energiezuinigheid is vaak nog winst te behalen. Verduurzamen van monumenten kan zeker. Het vraagt wel extra zorgvuldigheid en maatwerk. Lees hier meer over op de pagina Advies en Ondersteuning.

Wat kan ik nog meer doen om mijn CO2-footprint te verlagen?

Uw huis isoleren en van het aardgas af gaan is een grote stap in de verlaging van uw CO2-footprint. Ook door bewuster te eten, een duurzame kledingstijl en schoner op de weg te zijn, kunt u uw CO2-uitstoot verlagen. Lees hier meer over op milieucentraal.nl.

Wat doet de gemeente aan duurzaam vervoer?

Een fossielvrije toekomst betekent op den duur ook het omschakelen naar volledig duurzaam vervoer. Vanaf 2030 worden in Nederland geen nieuwe benzine- en dieselauto’s meer verkocht. Het aantal elektrische auto’s zal toenemen. Een groot deel van de bedrijfsauto’s van de gemeente zijn overigens al elektrisch.

Elektrische auto’s worden veelal door de eigenaar in de eigen garage of op de oprit opgeladen. De gemeente plaatst ook openbare, elektrische oplaadpalen in buurten waar dat wenselijk en nodig is. Lees hier meer op de pagina elektrische oplaadpalen.

Moeten bedrijven ook van het aardgas af?

Jazeker, als we de gestelde ambitie halen, is heel Hilversum in 2040 aardgasvrij. Iedereen doet mee. Dat geldt voor de inwoners, maar ook voor bedrijven en de gemeente.

Wat gebeurt er met de gasleidingen onder de grond?

Als mensen geen gas meer gebruiken, zijn gasleidingen niet meer nodig. In de wet staat dat de leidingen dan niet meer in de grond mogen zitten. Na ongeveer 45 tot 60 jaar moeten gasleidingen worden vervangen. Elk jaar zijn er dus grote stukken van het gasnet aan de beurt. Het is dus mogelijk dat de leidingen dan niet worden vervangen, maar verwijderd worden. De keuze hangt af van de plannen voor aardgas in de wijk. Omdat vervangen erg duur is, kan dit een goed moment zijn om over te stappen op andere manieren om huizen te verwarmen.

Op welke manier gaan we koken?

In de keuken lijkt elektrisch koken het meest logische alternatief voor aardgas. Bent u toe aan een nieuwe keuken? Overweeg dan de aanschaf van een klassiek elektrische kookplaat, inductiekookplaat of keramische kookplaat. Laat u bij uw keuze goed adviseren. Op consumentenbond.nl  vindt u meer informatie over de verschillende kookplaten.

De inductiekookplaat is het populairst. Deze kookplaat is energiezuinig, snel, veilig, goed controleerbaar en makkelijk schoon te maken. Meer informatie over elektrisch koken vindt u op duurzaambouwloket.nl.

Mijn cv- ketel is aan vervanging toe. Wat is nu een verstandige keuze?

Op dit moment worden er nog geen buurten van het aardgas losgekoppeld. Maar wat nu als uw cv-ketel in de tussentijd aan vervanging toe is?

Zolang uw wijk en woning niet binnen 10 jaar aardgasvrij wordt, is het een optie om uw cv-ketel nog een laatste keer te vervangen. Het kan ook interessant zijn om te kijken naar de aanschaf van een hybride warmtepomp, die samenwerkt met een cv-ketel. De cv-ketel haalt warmte uit aardgas als het heel koud is en in de overige perioden verwarmt de hybride warmtepomp heel efficiënt met elektriciteit. Een hybride warmtepomp vermindert uw gasverbruik aanzienlijk (50% vermindering is heel goed denkbaar, en soms nog wel meer). Ook de CO2-uitstoot neemt af.

Let wel op: niet iedere woning is geschikt voor een hybride warmtepomp. Dit hangt onder meer af van de isolatiewaarde, de mate van kierdichting en het huidige energieverbruik. Voor een technisch advies kunt u terecht bij het duurzaambouwloket.nl.

Hoe kan ik het betalen?

De energietransitie kost geld. Lokaal en landelijk wordt volop gekeken naar de mogelijkheden zodat de transitie betaalbaar en bereikbaar blijft voor alle doelgroepen.

Het verduurzamen van de woning om van het aardgas af te kunnen, kost de woningeigenaar geld. Deze kosten verdient u vaak terug via een lagere energierekening. Ook wordt uw huis comfortabeler en stijgt de waarde er waarschijnlijk van. Maar u moet de aanschaf- en aanlegkosten wel eerst betalen. Maak gebruik van subsidies en acties: daarmee kunt u de kosten flink omlaag brengen.  

  • Duurzaamheidslening gemeente Hilversum:
    Voor energiezuinige aanpassingen in huis heeft de gemeente Hilversum een duurzaamheidslening beschikbaar. Dit is een revolverend fonds waar middelen uit vloeien, maar ook binnen komen. Omdat het hierdoor kan voorkomen dat het fonds leeg is, is het belangrijk aanvragen op tijd te doen. Kijk voor meer informatie op de pagina gemeentelijke duurzaamheidsleningen.
  • Op duurzaambouwloket.nl vindt u een actueel overzicht van actuele subsidies en regelingen.