Mijn huis aardgasvrij

De energietransitie is een ontdekkingstocht. Het is nog niet helemaal helder welke kant het precies op gaat. Op enig moment gaan we wel van het aardgas af. U kunt uw woning hier al op voorbereiden. Welk alternatief u ook krijgt, energie besparen, isoleren en ventileren is altijd nodig. In veel gevallen levert dat u direct meer comfort op en een lagere energierekening.

U hoeft niet nu gelijk uw huis aan te pakken. Het is wel belangrijk om op tijd na te denken over de maatregelen die in uw huis nodig zijn en wanneer u deze het beste kunt uitvoeren. Wellicht wilt u in de toekomst gaan verbouwen omdat u uw woning wil moderniseren, langer thuis wil blijven wonen, duurzamer wilt leven of wil investeren in maatregelen die zich terugverdienen. Of wellicht is de verwarmingsketel aan vervanging toe. Door op tijd te starten kunt u de juiste keuze maken. Vraag altijd advies aan een onafhankelijk adviseur.

We gaan Hilversummers helpen bij deze opgave. We gaan komend jaar bijvoorbeeld betrouwbare pakketten aan isolatiemaatregelen voor verschillende typen en soorten woningen ontwikkelen. Ook werken we aan één loket waar inwoners alles kunnen vinden. Komend jaar vindt u op deze website meer informatie hierover.

De stappen naar een aardgasvrije woning:

 1. Eerst is het verstandig uw woning goed te isoleren. Wat u niet verspilt hoeft u ook niet te stoken.
 2. Voor een gezond klimaat is het ook belangrijk dat u uw huis goed ventileert.
 3. Met een goed geïsoleerd en geventileerd huis kunt u overstappen naar een lage temperatuurverwarming (LTV).  Bij LTV is de aanvoertemperatuur van het water dat gaat naar de radiatoren, vloer- of wandverwarming, maximaal 55 graden Celsius. Bij gewone centrale verwarming kan dat oplopen tot 80 graden. Lage-temperatuurverwarming kan je aansluiten op bijna alle verwarmingssystemen. Op uw huidige CV maar ook op toekomstige alternatieve. Lees meer over LTV op www.duurzaambouwloket.nl
 4. Als u stap 1 t/m 3 goed voor elkaar heeft, kunt u nu of in de toekomst relatief makkelijk van het aardgas af en overstappen op een duurzame warmtebron.
Slim energie besparen

Energie besparen kan heel simpel zijn, zonder dat het je eerst veel geld kost. Deuren in huis dicht doen, korter douchen, lampen uitdoen en apparaten niet op standby laten staan: het is vaak een kleine moeite. En alles bij elkaar scheelt het een heleboel op de energierekening. Op milieucentraal.nl vindt u meer snelle bespaartips.

Isoleren

Isoleren is de basis voor een aardgasvrije woning. Door uw huis goed te isoleren, bereidt u zich voor op de toekomst. Tegelijkertijd profiteert u nu al van de voordelen van degelijke isolatie: een comfortabele leefomgeving en een lagere energierekening.
Isoleren kan op verschillende manieren:

 • Door te kiezen voor kleine maatregelen zoals het aanbrengen van radiatorfolie en tochtstrips;
 • Door grotere aanpassingen te doen. Denk bijvoorbeeld aan de isolatie van de muren, vloeren en het dak, maar ook aan de aanschaf van HR +++ glas. Om deze grote maatregelen te financieren, kunt u bijvoorbeeld gebruik maken van een duurzaamheidslening.

Laat u altijd goed voorlichten door een onafhankelijk bouwexpert. Er zijn vele soorten isolatietechnieken, maar niet alle technieken zijn voor alle typen woningen geschikt. Bij het duurzaambouwloket.nl kunt u vrijblijvend een onafhankelijk advies krijgen.

Koken

In de keuken lijkt elektrisch koken het meest logische alternatief voor aardgas. Bent u toe aan een nieuwe keuken? Overweeg dan de aanschaf van een klassiek elektrische kookplaat, inductiekookplaat of keramische kookplaat. Laat u bij uw keuze goed adviseren. Op de website van de consumentenbond vindt u meer informatie over de verschillende kookplaten.

De inductie kookplaat is het populairst. Deze kookplaat is energiezuinig, snel, veilig, goed controleerbaar en makkelijk schoon te maken. Meer informatie over inductie vindt u op milieucentraal.nl.

Vervangen cv-ketel

Op dit moment kunnen wij nog niet aangeven wanneer in welke wijk het aardgas verdwijnt. In 2021 weten we hierover meer. Maar wat nu als uw cv-ketel in de tussentijd aan vervanging toe is?

Grofweg kunnen we zeggen dat zolang het aardgas niet binnen 10 jaar uit een wijk verdwijnt, het  een optie is om uw cv-ketel nog een laatste keer te vervangen. Het kan ook interessant zijn om te kijken naar de aanschaf van een hybride warmtepomp, die samenwerkt met een cv-ketel. De cv-ketel haalt warmte uit aardgas als het heel koud is, in de overige perioden verwarmt de hybride warmtepomp heel efficiënt met elektriciteit. Een hybride warmtepomp vermindert uw gasverbruik aanzienlijk (een ordergrootte van 50% is heel goed denkbaar en soms zelfs nog wel meer). Ook de CO2-uitstoot neemt af. Let wel op: niet iedere woning is geschikt voor een hybride waterpomp. Dit hangt onder meer af van de isolatiewaarde, de mate van kierdichting en het huidige energieverbruik.

Maar er zijn ook andere mogelijkheden. Zo kunt u tegenwoordig ook een cv-ketel huren. Voor meer informatie daarover kunt u zich wenden tot aanbieders hiervan.

Energie opwekken

U kunt ook zelf energie opwekken door zonnepanelen op uw dak te plaatsen. Heeft u geen geschikt dak? Dat kunt u ook investeren in een collectief zonnedak, bijvoorbeeld van de lokale energiecoöperatie HilverZon.

Waar kan ik terecht voor advies en ondersteuning?

Onder Hulp bij duurzaam verbouwen vindt u meer informatie over ondersteuning voor woningeigenaren, Vereniging van Eigenaren en woningeigenaren van monumenten of van beschermde stadsgezichten.

Hoe kan ik het betalen?

De energietransitie kost geld. Lokaal en landelijk wordt volop gekeken naar de mogelijkheden zodat de transitie betaalbaar en bereikbaar blijft voor alle doelgroepen.

Het verduurzamen van de woning om van het aardgas af te kunnen, kost de woningeigenaar geld. Deze kosten verdient u vaak terug via een lagere energierekening. Ook wordt uw huis comfortabeler en stijgt de waarde er waarschijnlijk van. Maar u moet de aanschaf- en aanlegkosten wel eerst betalen. Maak gebruik van subsidies en acties: daarmee kunt u de kosten flink omlaag brengen.  

 • Duurzaamheidslening gemeente Hilversum
  Voor energiezuinige aanpassingen in huis heeft de gemeente Hilversum een duurzaamheidslening beschikbaar. Dit is een revolverend fonds waar middelen uit vloeien, maar ook binnen komen. Omdat het hierdoor kan voorkomen dat het fonds leeg is, is het belangrijk aanvragen op tijd te doen. Kijk voor meer informatie op de pagina gemeentelijke duurzaamheidsleningen.
 • Energiesubsidiewijzer
  Nederland kent verschillende subsidies en leningen voor woningeigenaren die energiezuinige aanpassingen willen doen. Op www.energiesubsidiewijzer.nl kunt u in twee stappen ontdekken waarvoor u in aanmerking komt. Informatie over actuele financieringsmogelijkheden en subsidies vindt u ook op www.duurzaambouwloket.nl.
 • Milieu Centraal: overzicht subsidies en regelingen
  Duurzame investeringen kosten geld. Dankzij subsidies en regelingen is het mogelijk om die kosten te verlagen. Denk aan een subsidie op een warmtepomp of een zonneboiler. Op de website www.milieucentraal.nl kunt u hier meer over lezen.
Wat kan ik als huurder doen?

De Hilversumse woningcorporaties bereiden zich voor op duurzame en aardgasvrije woningen. Ze zijn al gestart met het isoleren van hun woningen. Als er voor u iets gaat veranderen dan hoort u dit van de woningcorporatie.

Huurt u van een particuliere verhuurder? Ga met uw verhuurder in gesprek over het verduurzamen van uw woning.  

Samenwerken met buurtgenoten

U kunt met uw eigen huis aan de slag gaan, maar dit kunt u ook samen doen met uw buren. Dit kan voordeliger voor u zijn. Ga in gesprek met uw buren, buurtgenoten of met uw Vereniging van Eigenaren. Bespreek met elkaar de wensen en mogelijkheden. Informeer ook bij de energiecoöperaties HET (www. hetcooperatie.nl) en HilverZon (www.hilverzon.nu). Zij organiseren ook avonden voor buurten en hebben inzicht in collectieve mogelijkheden.

Heeft u vragen over hoe u uw buurtinitiatief verder kunt brengen? Neem contact met ons op via aardgasvrij@hilversum.nl

Veel gestelde vragen

Ben ik verplicht van het aardgas af te gaan en per wanneer?

Het is nog niet duidelijk welke wijk in Hilversum wanneer van het aardgas afgaat. Komende jaren maken we hiervoor plannen. Voor iedere wijk maken we een wijkuitvoeringsplan. Daarin komt te staan wanneer de wijk van het aardgas af gaat en welke alternatieve warmtebronnen beschikbaar zijn. Bij het maken van deze plannen betrekken we de bewoners.

De nationale overheid werkt aan nieuwe regelgeving. In de komende circa 20 jaar verwachten we dat het recht op een aardgasaansluiting en aardgaslevering zal komen te vervallen.

Op welke warmtebron ga ik over?

We weten nog niet welke warmtebronnen beschikbaar komen voor Hilversum. In de media wordt veel geschreven over de voor- en nadelen van bestaande duurzame energiebronnen. Ook leest u over tal van nieuwe ontwikkelingen. Deze ontwikkelingen volgen wij ook.

Op regionaal niveau kijken we welke duurzame bronnen beschikbaar zijn en komen in de toekomst. We maken samen met partners energiekansenkaarten. Daarin brengen we de kansen voor concrete, duurzame projecten de komende jaren in beeld. Daarmee stemmen we de investeringsplanningen op elkaar af, voor ondergrondse infrastructuur, het energienetwerk en de grote nieuwbouw- en renovatieprojecten. Zo gaan we in stappen naar een duurzaam energiesysteem in de regio.

Uiteindelijk krijgt iedere wijk een uitvoeringsplan. Daarin komt te staan welke warmtebron(nen) voor de wijk beschikbaar zijn. Bewoners kunnen meedenken over deze plannen. Zodra uw wijk aan de beurt is, krijgt u een bericht.

Ik huur een woning. Wat kan ik doen?

De Hilversumse woningcorporaties bereiden zich voor op duurzame en aardgasvrije woningen. Ze zijn al gestart met het isoleren van hun woningen. Als er voor u iets gaat veranderen dan hoort u dit van de woningcorporatie.

Als huurder kunt u ook zelf een bijdrage leveren aan de vermindering van de CO2-uitstoot door slim energie te besparen. Bijvoorbeeld door in de woning de deuren dicht te doen, korter te douchen, lampen uit te doen en apparaten niet op standby laten staan: het is vaak een kleine moeite. En alles bij elkaar scheelt het een heleboel op de energierekening. Op milieucentraal.nl vindt u meer snelle bespaartips.

Ik woon in het beschermd stadsgezicht. Waar moet ik rekening mee houden?

Een aantal wijken in Hilversum zijn zo bijzonder dat ze beschermde gezichten zijn. We willen het cultuurhistorische karakter van deze gebieden graag behouden. Daarnaast moeten ze ook worden aangepast aan de eisen van de huidige tijd. Op het gebied van energiezuinigheid is vaak nog winst te behalen. Verduurzamen van gebouwen in beschermde stadsgezichten kan zeker. Het vraagt wel extra zorgvuldigheid en maatwerk. Lees hier meer over onder Hulp bij duurzaam verbouwen.

Ik woon in een monument? Hoe kan ik die verduurzamen?

Hilversum is een jonge monumentenstad. Daar zijn we trots op en we willen ze behouden. Daarnaast moeten ze ook worden aangepast aan de eisen van de huidige tijd. Op het gebied van energiezuinigheid is vaak nog winst te behalen. Verduurzamen van monumenten kan zeker. Het vraagt wel extra zorgvuldigheid en maatwerk. Lees hier meer over onder Hulp bij duurzaam verbouwen.

Wat kan ik nog meer doen om mijn CO2-footprint te verlagen?

Je huis isoleren en van het aardgas af gaan is een grote stap in de verlaging van uw CO2-footprint. Ook door bewuster te eten, een duurzame kledingstijl en schoner op de weg te zijn, kunt u uw CO2-uitstoot verlagen. Lees hier meer over op de website van Milieucentraal.

Wat doet de gemeente aan duurzaam vervoer?

Een fossielvrije toekomst betekent op den duur ook het omschakelen naar volledig duurzaam vervoer. Vanaf 2030 worden in Nederland geen nieuwe benzine- en dieselauto’s meer verkocht. Het aantal elektrische auto’s zal toenemen. Een groot deel van de bedrijfsauto’s van de gemeente zijn overigens elektrisch.

Elektrische auto’s worden veelal door de eigenaar in de eigen garage of op de oprit opgeladen. De gemeente plaatst ook openbare, elektrische oplaadpalen in buurten waar dat wenselijk en nodig is. Lees hier meer over elektrische oplaadpalen.

U kunt ook een elektrische deelauto overwegen, een Buurauto. Neem daarvoor contact op met energiecoöperatie HET.

Moeten bedrijven ook van het aardgas af?

Jazeker, als we de gestelde ambitie halen, is heel Hilversum in 2040 aardgasvrij. Iedereen doet mee. Dat geldt voor de inwoners, maar ook voor bedrijven en de gemeente.

Wat gebeurt er met de gasleidingen onder de grond?

Als mensen geen gas meer gebruiken, zijn gasleidingen niet meer nodig. In de wet staat dat de leidingen dan niet meer in de grond mogen zitten. Na ongeveer 45 tot 60 jaar moeten gasleidingen worden vervangen. Elk jaar zijn er dus grote stukken van het gasnet aan de beurt. Het is dus mogelijk dat de leidingen dan niet vervangen, maar verwijderd worden. De keuze hangt af van de plannen voor gas in de wijk. Omdat vervangen erg duur is, kan dit een goed moment zijn om over te stappen op andere manieren om huizen te verwarmen.

Meer over