Verduurzamen Tesselschadekerk: Ook monumenten kun je verduurzamen

In het Noordwestelijk villagebied in Hilversum ligt de Tesselschadekerk, een gemeentelijk monument uit 1927. De kerk is tien jaar geleden gekocht door Kastanje Vastgoed B.V. en ontwikkeld tot kantoor. Inmiddels zijn eigenaren Kastanje Vastgoed en Research2Evolve bezig met het verduurzamen van dit bijzondere monument.

Zij hebben bijvoorbeeld overal in de kerk ledlampen geplaatst. Ook hebben zij een ventilator opgehangen, zodat de warmte lucht die opstijgt weer naar beneden komt. Zo hebben ze langer profijt van de warme lucht, die is opgewarmd door de vloerverwarming. Daarnaast hebben ze aan de buitenkant dubbel glas voor de glas-in-loodramen geplaatst. Hierdoor wordt het glas-in-lood behouden, maar ook het energieverlies verminderd.

Er zijn ook al plannen gemaakt om het dak aan te pakken. Dat willen ze gaan isoleren en van nieuwe pannen voorzien. Tot slot zijn er plannen om zonnepanelen te plaatsen op het nieuwe dak. Kastanje Vastgoed en Research2Evolve laten op deze manier goed zien dat energie besparen en duurzaam energie opwekken ook mogelijk is bij monumenten.

Op de website van Regio Gooi en Vecht kunt u een filmpje bekijken, waarin Kim van Kampen van Kastanje Vastgoed en Jeroen Verhoef van Research2Evolve precies vertellen hoe zij stappen nemen om de Tesselschadekerk te verduurzamen:

Wilt u ook een monument en/of beschermd gezicht verduurzamen? Kijk dan bij Advies en Ondersteuning onder de uitklapper ‘Bent u eigenaar van een monument of beschermd stadsgezicht?’.

Foto Tesselschadekerk: Andrea Bartosova