Van Schijndel Schoenen wil duurzaamheid op agenda schoenenindustrie zetten

Duurzaam ondernemen is heel belangrijk, vindt Marcel Schevers van Van Schijndel Schoenen. Hij hoefde dan ook niet lang na te denken toen hij werd gevraagd voor het Koploperproject Toekomstbestendig Ondernemen.

Marcel Schevers van Van Schijndel SchoenenZijn deelname heeft al een energiebesparingsactie opgeleverd: Schevers draaide de gaskraan in zijn winkel rigoureus dicht. Sindsdien moet de al eerder geïnstalleerde warmtepomp het in z’n eentje doen.

In 2016 is het pand waar Van Schijndel in huist grondig verbouwd. Op dat moment liet Schevers een warmtepomp installeren. Gezien de leeftijd van het pand zijn de omstandigheden niet zo ideaal als bij een nieuw pand. Daarom draaiden bepaalde delen van de verwarming nog op aardgas. Totdat het Koploperproject zich aandiende. “Toen heb ik de gaskraan gewoon dichtgedraaid”, vertelt Schevers. “Op basis van real time metingen kan ik zien dat ik nu al concreet dingen heb gewonnen.”

Voor Schevers was het Koploperproject het laatste zetje volledig over te gaan op de warmtepomp. “Natuurlijk ben je je wel van bewust van je verbruik en wat dat kost. Maar door het project word je gewoon met de neus op de feiten gedrukt. Daarnaast helpt het dat je in een groep zit en aan elkaar presenteert wat je doet en in de toekomst nog gaat doen.”

Arbeidsvoorwaarden

Toch draait het volgens Schevers niet alleen om energie besparen. “Als het gaat over totale duurzaamheid – dat heb ik ook geleerd – dan praten mensen vaak over zaken als energieverbruik en energiebesparende maatregelen. Maar het gaat veel breder. Als je kijkt naar het hele plaatje, dan blijkt dat het bijvoorbeeld ook te maken heeft met arbeidsvoorwaarden. In ons geval: waar worden de schoenen gemaakt? Is er geen vorm van kinderarbeid? En hoe worden de materialen verkregen?”

Schevers vindt het belangrijk om te verduurzamen. “Je wil toch dat je kinderen in een leefbare omgeving opgroeien? Daarnaast denk ik dat onze klanten duurzaamheid steeds belangrijker gaan vinden en dan wil ik er klaar voor zijn.”

Doel bereiken

De schoenenindustrie is over het algemeen niet duurzaam. Om daar toch zijn steentje aan bij te dragen, probeert Schevers als lid van de adviesraad van Nederlands grootste inkoopvereniging bewustwording te creëren. “In mijn eentje kan ik weinig betekenen, maar dat kan wél in groter verband. Dat is in mijn geval met andere schoenwinkels”, legt hij uit. “Op die manier probeer ik duurzaamheid op de agenda te zetten. Tijdens het Koploperproject heb ik ook geleerd: door samen te werken kan je uiteindelijk je doel bereiken. Je hoeft het niet alleen te doen.”

Voor de toekomst heeft Schevers nog talloze ideeën. Daarnaast zijn er concrete plannen. “Begin volgend jaar wil ik alle energie volledig groen inkopen en eventueel aan CO2-compensatie doen.” Verder denkt Schevers aan zonnepanelen, maar dat is lastig op het pand, dat volgens hem ‘uit het jaar kruik’ stamt. Daarnaast wil hij zich in gaan zetten voor zero emissie stadslogistiek.

Eén ding is duidelijk: Schevers is nog lang niet klaar en dat vindt hij niet erg. “We zullen allemaal ‘pijn moeten lijden’. Bijvoorbeeld door geld te investeren of door maatregelen te nemen die we eigenlijk niet leuk vinden. Maar, so be it.”