Teus Kroon en Jerry de Vries - MOUT: ‘Nóg beter uitdragen welke duurzame keuzes we maken’

Foodhall MOUT over Koploperproject Toekomstbestendig Ondernemen

Duurzaamheid is een van de pijlers van Foodhall MOUT. Eigenaars Teus Kroon en Jerry de Vries hoefden dan ook niet lang na te denken toen de gemeente ze vroeg om deel te nemen aan het Koploperproject Toekomstbestendig Ondernemen. “We hebben gelijk ‘ja’ gezegd. We denken namelijk dat dit de nieuwe manier van ondernemen is. Niet alleen rekening houden met jezelf, maar ook met de toekomstige generatie.” Teus en Jerry
MOUT opende zijn deuren in het voorjaar van 2017. Daar ging een grondige verbouwing van de oude Euro-bioscoop aan vooraf. “Al voor we opengingen, wisten we dat we veel energie zouden gaan verbruiken”, vertelt Jerry namens de twee. “Daar hebben we bij de renovatie al rekening mee gehouden door voor veel duurzame oplossingen te kiezen. We hebben bijvoorbeeld een warmteterugwinsysteem. Dat is een flinke investering, maar op termijn krijg je er wel iets voor terug. Verder hebben we bijna alleen maar led-verlichting en hebben we energiezuinige apparatuur in onze keukens. Zo verbruiken onze vaatwassers zestig procent minder water dan een traditionele glazenspoelmachine.”

Plastic verpakkingen

MOUT heeft dus al heel veel duurzame stappen genomen. Toch zien Jerry en Teus nog verbeterpunten. “We denken zelf dat we nog een slag kunnen maken in de afvalstroom, aangezien we redelijk wat afval produceren. Het grootste deel daarvan is composteerbaar, vooral de dingen die we zelf in de hand hebben. Maar sommige leveranciers gebruiken nog wel plastic verpakkingen. Dat is trouwens niet altijd erg, want als je verse producten niet in plastic verpakt – zoals een komkommer – gaan ze sneller over datum. Maar er zijn ook leveranciers die een grote doos sturen, die helemaal is gevuld met piepschuim en opblaasfolie, waar maar zes glazen in zitten. Dat is allesbehalve duurzaam. Daar maken we daarom serieuze keuzes in, anders is het dweilen met de kraan open.”

Bestek van rietsuiker

Al met al heeft MOUT veel aan het Koploperproject gehad. “Met de andere ondernemers hebben we ervaringen uitgewisseld en gekeken waar bij elkaar de verbeterpunten liggen. Bij ons kwam er onder meer uit dat we beter kunnen uitdragen dat ons bestek niet van plastic is, maar van rietsuiker. We doen al veel, maar mensen weten dat niet altijd. Het is belangrijk om goed te kijken hoe we dit uitdragen, want we willen niet belerend of als wereldverbeteraars overkomen. Wél willen we laten zien welke keuzes we maken en wat voor impact die hebben.”
Volgens Jerry heeft het Koploperproject de inspanningen op duurzaamheidsgebied nog meer inzichtelijk gemaakt. “Ook hebben we meer over kleine aanpassingen geleerd. Zo maakt het bijvoorbeeld uit welke bank je hebt. Er zijn banken die beleggen in mijnbouw en palmolie, maar er zijn ook banken die beleggen in duurzame projecten zoals windmolenparken. Wij overwegen nu dan ook om van bank te wisselen. Door dit soort aanpassingen hopen we in de toekomst helemaal energieneutraal te zijn. Ik durf niet te zeggen in hoeverre dat haalbaar is, maar we blijven er mee bezig.”