Verduurzamen Gooiland: 'Onze footprint zo klein mogelijk maken'

Deelnemer Koploperproject Toekomstbestendig Ondernemen

Philip Lamers over verduurzamen rijksmonument Gooiland: ‘Onze footprint zo klein mogelijk maken’

Gooiland heeft de missie om de meest duurzame monumentale locatie van Nederland te worden. Eigenaar Philip Lamers is dan ook al een tijd bezig met de verduurzaming van het hotel en de evenementenlocatie. Deelname aan het Koploperproject Toekomstbestendig Ondernemen vindt Lamers vanzelfsprekend: “Als icoon van Hilversum moet je meedoen aan zo’n project.”

Architect Jan Duiker ontwierp Gooiland in de jaren dertig volgens het Nieuwe Bouwen. Sinds 1989 is Gooiland een rijksmonument. Dat maakt verduurzamen moeilijk, legt Lamers uit. “Het gebouw bestaat grotendeels uit glas en staal. Het is wel mogelijk om daar monumentaal dubbel glas in te zetten, maar de kosten daarvan zijn erg hoog. Die investering haal ik er niet uit. En verduurzamen is één, maar ik ben ook ondernemer en het moet me wel iets opleveren.”

Lamers richt zich daarom op andere duurzame toepassingen. “Als locatie willen we onze footprint zo klein mogelijk maken. Zo doen we aan afvalscheiding, gebruiken we minder monoverpakkingen en hebben we led-verlichting. Daarnaast werken we met plantenwanden en echt groen in elke ruimte om zo de luchtkwaliteit te verhogen. We hebben dus écht een groene locatie.”

Co2-uitstoot

Door mee te doen aan het Koploperproject, wilde Lamers worden getriggerd om nog meer zijn best te doen. “We doen al veel, maar het kan altijd beter. Zo kwam uit de duurzaamheidsscan dat we goed bezig zijn met van het gas af te gaan, maar dat onze gasrekening en onze co2-uitstoot wel heel hoog zijn. We gaan dus nog meer investeren in warmtepompen en luchtverwarming om ons pand duurzaam te stoken. Daar waren we al mee begonnen, maar door corona kunnen we deze investering nu even niet dragen. Hopelijk kunnen we het volgend jaar weer oppakken, want van het gas af gaan vind ik heel belangrijk.”

In het Koploperproject delen Hilversumse bedrijven hun ervaringen op het gebied van toekomstbestendig ondernemen. Lamers vindt het mooi om te zien dat andere ondernemers ook bezig zijn met verduurzamen. Toch ziet hij verschil met de overige deelnemers. “Dit is een heel groot pand en dat betekent dat alle investeringen hoog zijn. Als ik iets wil verduurzamen, is dat vaak kostbaar. Van het gas af gaan is voor Gooiland niet zomaar een ketel vervangen. Daar gaat veel meer geld en energie in zitten.”

Zonnepanelen plaatsen

De monumentale status van Gooiland is dus een uitdaging bij de verduurzaming van het gebouw. Maar dat is niet het enige waar Lamers tegenaan loopt. “Het pand is niet van mij. Dat is bijvoorbeeld lastig als ik zonnepanelen wil plaatsen. Nu heb ik een huurcontract, maar het is altijd de vraag of je dat mag verlengen. En als je investeert in zonnepanelen, wil je daar wel 25 jaar gebruik van kunnen maken.”