Marion van Vught: Een mooie wereld achterlaten

Bij de Biologische Slagerij Hilversum is niet alleen het vlees van biologische oorsprong; álles is biologisch, tot de kruidenmixen aan toe.

Marion van Vught en John KooijmanDaarnaast werkt mede-eigenaar Marion van Vught hard aan de ontwikkeling van vegetarische en veganistische producten. En dan was ze ook nog eens van de deelnemers aan het Koploperproject Toekomstbestendig Ondernemen. “Ik wil een mooie wereld achterlaten voor de volgende generatie.”

Marion runt de Biologische Slagerij al sinds 1989. In die tijd was het een van de eerste biologische slagerijen van Nederland. En dat terwijl vroeger bij Marion thuis regelmatig een vegetarische maaltijd op tafel kwam. “Mijn moeder vond het belangrijk om zuinig met vlees om te gaan. Daarom aten wij af en toe vegetarisch. Dan kocht mijn moeder een blok soja. Best bijzonder voor die tijd. Voor mij is het heel logisch om alleen goed biologisch vlees te eten en soms ook geen vlees.”

Hartstikke duurzaam

Sinds twee jaar runt Marion de onderneming met John Kooijman. “Ik heb jaren gezocht naar een compagnon en ben zeer zorgvuldig en kieskeurig geweest in mijn keuze voor hem. Een samenwerking waar ik nog geen dag spijt van heb gehad. Dat is een heel belangrijke stap voor onze winkel.” Doordat Marion nu een zakenpartner heeft, kan ze zich ook over duurzame ontwikkelingen buigen. Toen ze voor het Koploperproject Toekomstbestendig Ondernemen werd gevraagd, besloot ze meteen ‘ja’ te zeggen. “Als bedrijf ben ik al hartstikke duurzaam vanwege de producten die ik verkoop, maar voor het Koploperproject telt dat niet mee. Het fijne aan het Koploperproject is het contact met andere ondernemers. Als ondernemer maak je veel uren, daar kan je een tunnelvisie van krijgen. De groep bestaat uit ondernemers met duurzame producten en ondernemers die helemaal geen duurzame producten verkopen, maar wél veel met duurzaamheid willen doen. Vanuit de groep zijn daar ook allerlei ideeën voor gekomen. Het is echt een ideeëntank.”

Door het Koplopertraject heeft Marion geleerd om echt alles te checken als het om duurzaamheid gaat. “Sommige slagers claimen biologisch te zijn, maar dat zijn ze niet. Als biologische slager heb ik daar last van. Maar zelf trap ik er ook in. Ik dacht namelijk dat ik groene stroom inkocht, maar het bleek grijs. Ik voelde me zo dom en ga alles vanaf nu nóg beter checken.” Ook leerde ze veel van de duurzaamheidsscan. “Daar kwam uit dat het bewustzijn voor duurzaamheid er is, maar dat ik dat niet genoeg uitdraag. Zo verkoop ik tegenwoordig ook vegetarische en veganistische producten, maar dat communiceer ik nog niet genoeg.”

Veganisten bij de slager

Die producten maakt en ontwikkelt Marion samen met Nienke en Tobias, die het bedrijf Van die vegans runnen. “Ik vind het heel out of the box dat zij als veganisten met een slager wilden praten. Ik wil in de winkel namelijk vooral lekkere biologische producten verkopen. Dat kan vlees zijn, maar ook vegetarische of veganistische producten. De meeste klanten zijn positief. Alleen verstokte vleeseters zeggen: laat mij maar vlees eten. Dat is goed. Je moet de mensen niet dwingen, je moet ze verleiden.”

Door haar deelname aan het Koploperproject leerde Marion ook dat ze gebruik kan maken van een duurzaamheidscertificaat. “Met dit label laat je zien dat je een duurzame onderneming bent. Ik heb er nooit over nagedacht dat ik daar als winkel gebruik van kan maken. Daar ga ik binnenkort dus mee aan de slag.”