Marileen Fabels: Kleine stapjes helpen ook om duurzamer te wonen

Marileen Fabels woont in de Geuzenbuurt in een huis dat is gebouwd in 1923. Zij maakte een afspraak met de Energiecoach van HilverZon om te horen welke energiebesparende maatregelen zij nog kon nemen. Ook wilde zij weten of een opgevraagde offerte reëel was.

Marileen Fabels met energiecoachMarileen kijkt met een goed gevoel terug op het gesprek met Energiecoach Erik de Lange. “We hebben samen bekeken wat ik nog gemakkelijk zelf kan doen”, blikt ze terug. “Erik wees een aantal kieren aan die ik zelf met tochtstrippen kan dichten, maar eigenlijk wist ik dat wel. Verrassend was zijn tip dat ik mijn erkerdakje zou kunnen isoleren. Daar had ik dan nog niet zelf aan gedacht.”

Hoewel de cv-ketel in huize Fabels 11 jaar oud is, is het verstandig die voorlopig te houden, was verder het advies van Erik. Marileen: “Daar was hij erg duidelijk in: gewoon rustig afwachten totdat er een goede oplossing is.”

Offerte

Behalve dit advies heeft de HilverZon Energiecoach ook de offerte bestudeerd die Marileen heeft opgevraagd voor het isoleren van haar vloer. Dat was een nuttige check, geeft ze aan. “Erik kon me meer vertellen over de mogelijke materialen die voor vloerisolatie worden gebruikt en daarbij stelde hij mij gerust: de offerte die ik had ontvangen bleek niet onredelijk.”
Deze zomer heeft ze haar vloer laten isoleren, of dit zal schelen in de energiekosten, weet ze na de winter. “Ik verwacht het wel, ik hoop in ieder geval dat het hierdoor minder koud wordt in huis.”

Gedrag

Het advies van Erik om ventilatoren op haar verwarming te plaatsen, waardoor de warme lucht zich beter kan verspreiden, neemt ze uiteindelijk niet over. “Ik heb het geprobeerd, maar in mijn kleine huis maken ze te veel lawaai”, is haar conclusie. “In een groot huis zou het wellicht beter werken.” Wel heeft ze kritisch gekeken naar haar eigen gedrag. “Al voordat ik Erik heb gesproken ben ik korter gaan douchen en heb ik de thermostaat van 20 naar 18 graden gezet”, vertelt ze. “Dit soort kleine stapjes helpen natuurlijk ook om duurzamer te wonen en kan iedereen gemakkelijk zelf doen. Ik vind het goed zo: voorlopig ben ik klaar!”