Maatwerk moet verduurzamen van woningen versnellen

In de komende 30 jaar moeten 115.000 woningen in de regio Gooi en Vechtstreek worden

verduurzaamd om in 2050 van het aardgas af te kunnen en CO2 neutraal te zijn. Dat komt neer op 3800 huizen per jaar en ruim 10 woningen per dag. Om te zorgen dat dit aantal wordt gehaald bundelen gemeenten, energiecoöperaties en regionale bouw- en installatiebedrijven hun dienstverlening.

Energieloket

Ze gaan een onafhankelijk energieloket oprichten van waaruit inwoners geïnformeerd en ontzorgd worden over het verduurzamen van hun huis en aardgasloos wonen. Daarbij worden de huiseigenaren direct verwezen naar relevantie vervolgstappen. Ze worden bijvoorbeeld in contact gebracht met technisch adviseurs en bedrijven die energiebesparende en -opwekkende maatregelen kunnen uitvoeren. Er wordt een pakket op maat geboden door bouwbedrijven die gespecialiseerd zijn om aardgasvrij en energie neutraal te renoveren, gewaarborgd met een garantie (de Energie Prestatie Garantie). Groepsfoto

Vorige week tekenden gemeenten, lokale en regionale partners voor commitment aan het initiatief. Vanuit hier wordt de samenwerking verder uitgebouwd met een showroom met technisch adviseurs, modelwoningen voor verschillende bouwjaren en de uitvoering van projecten door energiecoöperaties. Streven is dat het energieloket in de zomer van 2020 open gaat. Provincie Noord Holland subsidieert drie jaar lang het initiatief.

Samenwerking

De organisaties die gaan samenwerken zijn: Bouwend Nederland, Bouwmensen Gooi en

Vechtstreek, Duurzaam Bouwloket, Duurzameaanbieder.nl, de energiecoöperaties van Energieverbonden, HET. Gijs & van Cleef (ver)bouw, Happy Balance, Hogeschool Utrecht, Schipper B.V., Sein Energie, Techniek Nederland, de gemeenten Blaricum, Eemnes, Gooise Meren, Hilversum, Huizen, Laren, Weesp, Wijdemeren en Regio Gooi en Vechtstreek.

Meer informatie op www.regiogv.nl.