'Je leert er altijd iets van'

Een gratis gesprek met een energiecoach en een gratis tegoedbon van € 65 om energiebesparende producten mee te kopen. Met dit aanbod stimuleert de gemeente Hilversum haar inwoners om na te denken over duurzaamheid en energiebesparende maatregelen in de woning. Deze gesprekken en tegoedbonnen zijn mogelijk dankzij een subsidie van het Rijk: de Regeling Reductie Energiegebruik (RRE). Joke van Wittmarschen is een van de Hilversummers die inmiddels een gesprek met de energiecoach hebben gehad.

“Ik ben al een paar jaar bezig met het verduurzamen van mijn Hilversumse arbeiderswoning uit de jaren 20 . Nu wil ik graag haar dak isoleren. Daarom heb ik een energiecoachgesprek aangevraagd. Ik weet dat je veel rendement kan halen uit het isoleren van het dak, omdat de warmte naar boven stijgt. Maar ik wist niet hoe ik dat moet aanpakken: van binnenuit of van buitenaf? De energiecoach gaf aan dat het isoleren van de binnenkant veel goedkoper is, zeker aangezien mijn dakpannen nog in goede staat zijn.”

Sedemdak

“Naast het advies over dakisolatie heb ik nog een aantal adviezen gekregen. De energiecoach heeft HR-glas geadviseerd, dat beter isoleert. Ook heb ik op advies van de energiecoach de temperatuur van mijn cv-ketel lager gezet en ga ik kijken naar het aanleggen van een sedemdak op mijn dakkapellen. Dat helpt namelijk om mijn huis koel te houden in de zomer.”

Verduurzamen heeft veel voordelen

Een energiecoachgesprek is voor iedereen nuttig, ook voor mensen die al bezig zijn met verduurzamen. Je leert er altijd iets van. Mensen die nog niet zijn begonnen zou ik vooral aanraden om klein te beginnen. Een brievenbusborstel, tochtstrippen, radiatorfolie: het kost bijna niets, maar helpt enorm. Zo word je steeds meer bewust van de voordelen. Ik ben zelf bezig met verduurzamen omdat ik zo weinig mogelijk aardgas wil gebruiken. Dat wordt namelijk steeds duurder. Maar dat mijn wooncomfort ook verbetert, is een prettig bijkomstig voordeel.”

Tegoedbon

“De gratis tegoedbon heb ik direct uitgegeven. Ik heb radiatorventilatoren gekocht. Dat zijn kleine ventilators die je onder je radiator bevestigt en de warme lucht van de radiator door de kamer verspreiden. Ik twijfelde eerst om ze te kopen omdat ze wel wat kosten. Daarom was ik zo blij met de tegoedbon: nu kan ik ze gratis uittesten! Ik denk dat mijn wooncomfort er zeker door zal verbeteren. En ik hoef minder lang te stoken, waardoor ik weer op mijn stookkosten bespaar.”

 

Wilt u ook een gratis energiecoachgesprek en tegoedbon van €65 euro? Kijk op www.hilversum.nl/aardgasvrij voor meer informatie. Aanmelden voor een energiecoachgesprek kan tot en met 31 maart 2021.