'Je leert er altijd iets van'

Joke van Wittmarschen is een van de Hilversummers die inmiddels een gesprek met de energiecoach hebben gehad. “Ik ben al een paar jaar bezig met het verduurzamen van mijn Hilversumse arbeiderswoning uit de jaren 20. Nu wil ik graag mijn dak isoleren. Daarom heb ik een energiecoachgesprek aangevraagd. Ik weet dat je veel rendement kan halen uit het isoleren van het dak, omdat de warmte naar boven stijgt. Maar ik wist niet hoe ik dat moet aanpakken: van binnenuit of van buitenaf? De energiecoach gaf aan dat het isoleren van de binnenkant veel goedkoper is, zeker aangezien mijn dakpannen nog in goede staat zijn.”

Sedumdak

“Naast het advies over dakisolatie heb ik nog een aantal adviezen gekregen. De energiecoach heeft HR-glas geadviseerd, dat beter isoleert. Ook heb ik op advies van de energiecoach de temperatuur van mijn cv-ketel lager gezet en ga ik kijken naar het aanleggen van een sedumdak op mijn dakkapellen. Dat helpt namelijk om mijn huis koel te houden in de zomer.”

Verduurzamen heeft veel voordelen

Een energiecoachgesprek is voor iedereen nuttig, ook voor mensen die al bezig zijn met verduurzamen. “Je leert er altijd iets van. Mensen die nog niet zijn begonnen zou ik vooral aanraden om klein te beginnen. Een brievenbusborstel, tochtstrippen, radiatorfolie: het kost bijna niets, maar helpt enorm. Zo word je steeds meer bewust van de voordelen. Ik ben zelf bezig met verduurzamen omdat ik zo weinig mogelijk aardgas wil gebruiken. Dat wordt namelijk steeds duurder. Maar dat mijn wooncomfort ook verbetert, is een prettig bijkomstig voordeel.”

Gratis gesprek en tegoedbon

Tot het voorjaar van 2021 liep er een aanbod voor een gratis gesprek met een energiecoach en een gratis tegoedbon van €65 euro om energiebesparende producten mee te kopen. Dit aanbod was mogelijk dankzij een subsidie van het Rijk: de Regeling Reductie Energiegebruik (RRE). Joke heeft hier gebruik van gemaakt “De gratis tegoedbon heb ik direct uitgegeven. Ik heb radiatorventilatoren gekocht. Dat zijn kleine ventilators die je onder je radiator bevestigt en de warme lucht van de radiator door de kamer verspreiden. Ik twijfelde eerst om ze te kopen omdat ze wel wat kosten. Daarom was ik zo blij met de tegoedbon: nu kan ik ze gratis uittesten! Ik denk dat mijn wooncomfort er zeker door zal verbeteren. En ik hoef minder lang te stoken, waardoor ik weer op mijn stookkosten bespaar.”

Nieuwe actie om energie te besparen

Momenteel loopt er een nieuwe actie om inwoners te helpen energie te besparen. Van deze actie kunnen zowel huiseigenaren als huurders gebruikmaken. Meer informatie vindt u op www.duurzaambouwloket.nl/hilversum, onder het blokje ‘Hilversum bespaart’.