Irene op weg naar aardgasvrij: “We kunnen samen nog veel doen aan duurzaamheid”

Bezig zijn met duurzaamheid is voor Irene uit Anna’s hoeve vanzelfsprekend. Ze gaat graag op zoek naar kleine stapjes om dingen op een praktische, duurzamere manier te doen. Ook haar huis is al vrij duurzaam. “Ik denk dat we een groot probleem hebben als we niets doen.”

Haar hoekhuis uit 2019 is goed geïsoleerd, er liggen zonnepanelen op het dak en ze heeft zuinige keukenapparatuur. “Door de goede isolatie en de zonnepanelen is onze energierekening elke maand een stuk lager. En een goed geïsoleerde woning is ook fijn voor het comfort in huis.”

“Ik ben ook fan geworden van de inductiekookplaat. Het is supermakkelijk schoonmaken en kookt heerlijk, dat kan ik echt aanraden! Op de lange termijn zouden we nog kunnen overstappen op een hybride warmtepomp. Aardgasvrij wonen vind ik een nobel streven, maar ik denk dat er op andere vlakken nog meer te winnen valt, zoals meer repareren, tweedehands kopen of verkopen en minder vlees eten. Toch moeten we wel naar die stip op de horizon – verwarmen zonder aardgas – met z’n allen.”

Vraag hoe andere bewoners verduurzaming hebben aangepakt

“Ik merk dat mensen het vaak lastig vinden om te beginnen met het verduurzamen van hun woning”, vertelt Irene. “Waar moet ik op letten? Hoe pak ik het aan? Is dit goed genoeg? Is dit goede kwaliteit? Zoveel vragen waar mensen niet makkelijk uit komen. Vervolgens doen ze dan niks. Dat is zonde! Vraag eens rond hoe andere bewoners het gedaan hebben. Dan kun je bepalen of je het zo ook wilt of juist niet. Of ga samen aan de slag met je buren, dat kan ook flink schelen in de kosten.”

Gebruik je zonnepanelen optimaal

Irene heeft meer tips voor een duurzamer huishouden: “Maak optimaal gebruik van je zonnepanelen: zet bijvoorbeeld de wasmachine en vaatwasser aan als de zon schijnt. De energie die wordt opgewekt kun je het beste direct gebruiken, dan hoef je het niet in te kopen. Stroom inkopen kost meer dan wat je krijgt voor het terugleveren van stroom. Dat kan flink schelen voor je portemonnee, afhankelijk van hoeveel stroom je verbruikt.”

Verduurzamen woningen van woningcorporaties

Ook voor grotere organisaties heeft Irene ideeën. “Woningcorporaties verkopen hun woningen vaak in slechte staat qua duurzaamheid. Vaak aan mensen met een kleine portemonnee, die geen geld hebben om de woning te verduurzamen. Ik zou zeggen: verkoop die woningen met een soort verplicht verduurzamingsprogramma, onder regie van de woningcorporatie. Dat zij bijvoorbeeld op een later moment de kap van een hele rij vervangt. Dan gebeurt het wél, blijft het aangezicht gelijk en met de expertise en schaalvoordelen van de corporatie kan het voor een redelijke prijs.”

Het verduurzamen van uw woning – bijvoorbeeld isoleren of het plaatsen van zonnepanelen – levert in veel gevallen direct meer comfort en een lagere energierekening op. Laat u wel altijd goed en professioneel voorlichten. Voor onafhankelijk advies en meer informatie kunt u terecht bij het Duurzaam Bouwloket: www.duurzaambouwloket.nl.