De Toekomst investeert in zonnepanelen dankzij SDE+-subsidie

“Ons bedrijf heet de Toekomst, dan moeten we daar ook mee bezig zijn.” En dus speelt duurzaamheid een belangrijke rol binnen het familiebedrijf, waar Nic Roos directeur is. De Toekomst ondertekende al eerder de Green Deal Kantoren en maakte onlangs gebruik van de SDE+-subsidie van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Deze subsidie Stimulering Duurzame Energieproductie is voor bedrijven die hernieuwbare energie produceren. Het Rijk verleent deze subsidie dit najaar in de huidige vorm voor het laatst. Bedrijven en vastgoedeigenaren die hiervan gebruik willen maken, moeten hun aanvraag vóór half november indienen. Nic Roos vertelt wat de Toekomst met de subsidie heeft gedaan én hoe het bedrijf zich verder bezighoudt met duurzaamheid. Nic Roos

“We zijn al langer bezig met het verduurzamen van ons bedrijf. Dit past bij onze langstermijnvisie als derde generatie familiebedrijf. We willen graag vooruitkijken. De samenwerking met de gemeente is daar een logisch gevolg van. De gemeente stimuleert ons als ondernemers en maakt het mogelijk dat we met  de Green Deal Coach Jim Teunizen kunnen samenwerken. Met Jim Teunizen hebben we enkele stappen op het gebied van duurzaamheid in kaart gebracht. Die zijn we nu aan het uitvoeren. Het begon klein, met led-verlichting in plaats van tl-verlichting, en inmiddels hebben we zelfs het elektrisch rijden ingevoerd.

Over de streep

Zo zijn we ook op het spoor van de SDE+-subsidie gebracht. Met de subsidie laten we zonnepanelen op ons dak leggen. Die wens was er al langer, maar tegelijkertijd moet het ook financieel aantrekkelijk zijn. Je bent tenslotte toch aan het ondernemen. De subsidie heeft ons over de streep getrokken, die hebben we namelijk nodig om de investering binnen een redelijke termijn terug te verdienen. Dankzij de hulp van Green dealcoach hebben we zelf niet veel tijd aan de subsidieaanvraag hoeven te besteden. Hij heeft de aanvraag voor ons behandeld. Ook heeft hij een eerste selectie van zonnepanelenleveranciers gemaakt en ons in de keuze begeleid. Dat is prettig. Zo kan je als ondernemer groene stappen zetten zonder dat het je heel veel tijd kost.

Duurzaam investeren

Voor ons is het vrij logisch om duurzame keuzes te maken. Als ondernemer moet je met enige regelmaat investeren, bijvoorbeeld in productieapparaten, het gebouw of vervoersmiddelen. En als je dan toch moet investeren, kan je het net zo goed duurzaam doen. Ik denk dat veel bedrijven duurzaamheid ook voor hun imago kunnen gebruiken. Zo hebben wij in ons assortiment duurzame producten, zoals eco-drukwerk, waar we speciaal klanten mee trekken.
De zonnepanelen zijn voor ons een mooie combinatie met het elektrisch rijden. Inmiddels hebben we nu drie elektrische auto’s en één hybride. Straks rijden we op de opgewekte energie van onze eigen zonnepanelen. De zonnepanelen zijn dus ook nog eens een heel slimme investering. Andere ondernemers raad ik aan om ook gebruik te maken van de SDE+-subsidie. Het is gewoon zonde om te laten liggen.”