Biologische winkel GoodyFood: "Duurzaamheid zit in ons DNA"

Deelnemer Koploperproject Toekomstbestendig Ondernemen

Rob en Jeroen in de winkel foody goodWat kan een eigenaar van een biologische winkel nog leren over duurzaamheid? Dat vroeg Rob Zentveld, eigenaar van GoodyFood, zich af. Toch besloot hij – samen met andere Hilversumse ondernemers – mee te doen aan het Koploperproject Toekomstbestendig Ondernemen. En toegegeven, veel wist Zentveld al. Toch is hij blij met zijn deelname.

“Het was hartstikke leuk met de andere ondernemers. Je leert van elkaar. Al heeft de ene ondernemer meer mogelijkheden dan de ander. Wij verkopen alleen maar biologische producten, dat is een heel apart speelveld. Natuurlijk heb ik wel verteld hoe wij hier werken.”

Rob weet dan ook waar hij over praat. Samen met zijn vrouw Herma begon hij in 1978 een kleine natuurvoedingswinkel in Utrecht. Inmiddels runnen ze GoodyFood, aan het Noordse Bosje. Naar eigen zeggen is hun winkel een kruising tussen een supermarkt en een speciaalzaak. Sinds vorige week is hun zoon Jeroen officieel mede-eigenaar van de winkel. “Ik heb al in januari de stap gezet om de winkel samen met mijn ouders voort te zetten en uiteindelijk over te nemen”, legt hij uit. 

Niets weggooien

“Duurzaamheid zit in ons DNA”, zegt Rob. “Ik kan allemaal kleine dingen noemen die voor ons heel gewoon zijn. Zo gooien we geen producten weg. Dat doen we door alles ruim op tijd af te prijzen. Ligt het er nog, dan gaan het naar het personeel. Brood dat we over hebben, gaat terug naar de bakker. Die maakt er varkensvoer van.”

Net als alle ondernemers, kreeg ook GoodyFood een duurzaamheidsscan. Rob: “Daar kwam uit dat we onszelf prima in de spiegel kunnen aankijken. Maar uiteindelijk moet de hele winkel op de schop. En op dat moment gaan wij alles wat duurzaam kan zijn, aanpassen. Zo hebben wij nu nog gasontladingslampen. Toen we die aanschaften, waren die lampen al redelijk duurzaam omdat ze minder energie verbruiken. Destijds was er wel led-verlichting, maar heel beperkt en het zag er werkelijk niet uit. En als het nu gaat over de investering in led-verlichting; dan praat je over hele grote bedragen. Daar moet je een goed plan voor hebben. Daar werken we aan. Uiteindelijk kiezen we een natuurlijk moment en voorzien we de hele winkel van led-verlichting.”

Geen zonnepanelen

Daarnaast heeft de familie Zentveld nog meer duurzame wensen. Jeroen: “Het zou ideaal zijn als we de warmtebron de grond in krijgen, maar ik weet niet of dat in dit pand zal lukken.” Rob is daar niet van overtuigd. “Het gebruik van aardwarmte gaat hier nooit gebeuren. Zo willen we ook graag zonnepanelen, maar dat ziet de eigenaar van het pand niet zitten.” Jeroen: “Voor sommige wensen moet het pand meewerken en dat doet het op dit moment niet.”
Desgevraagd heeft Rob nog een tip voor andere ondernemers. “Misschien dat ondernemers eens kritisch kunnen kijken naar de hoeveelheid licht die ze 's avonds en 's nachts laten branden. Mogelijk dat het wat minder kan.”