Hulp bij duurzaam verbouwen

Bent u van plan om binnenkort te gaan verbouwen? Dan is het alvast handig om te kijken hoe u dit zo duurzaam mogelijk kunt doen.

Woningeigenaren

Duurzaam bouwloket

Hilversum is sinds twee jaar aangesloten bij het Duurzaam Bouwloket kortweg het Dubo-loket genoemd. Dit is een landelijk initiatief waar particulieren en ondernemers antwoord kunnen krijgen op hun vragen over duurzaam (ver)bouwen, energie besparen en energie opwekken. Ook is hier het laatste nieuws op duurzaamheidsgebied te vinden.

Het Duurzaam Bouwloket geeft woningbezitters onafhankelijk advies over duurzame aanpassingen in huis, bijvoorbeeld over energie- en waterbesparing, zuinige huishoudelijke apparaten, zonnepanelen en een gezond klimaat binnenshuis. Door kleine of grote aanpassingen aan woningen te doen, valt er dubbel winst te behalen. Het is mogelijk om geld te besparen én het is een stap naar een beter milieu. Daarnaast biedt het Duurzaam Bouwloket zicht op lokale gecertificeerde bedrijven in de buurt die grotere aanpassingen kunnen uitvoeren. Wie meer behoefte heeft aan persoonlijk contact over energiezuinige aanpassingen kan een fysiek bezoek aan het loket brengen. Het Duurzaam Bouwloket organiseert namelijk regelmatig wijkbijeenkomsten waarin bewoners en ondernemers meer informatie krijgen over de duurzame mogelijkheden in hun wijk.

Heeft u vragen over hoe u uw huis kunt voorbereiden op een toekomst zonder aardgas? Neem dan contact op met het Dubo-loket.

Lokale energiecoöperaties

In Hilversum zijn een aantal lokale energiecoöperaties actief. Zij organiseren buurtactiviteiten en informatiebijeenkomsten over aardgasvrij. Ook hebben zij energiecoaches die advies kunnen geven.

 • Hilverzon: Onder meer collectieve zonnedaken, energiecoaches en energiebesparingsacties. Kijk voor meer informatie op www.hilverzon.nu

  HilverZon heeft ook een energieloket waar bewoners terecht kunnen met vragen over energiebesparende maatregelen of voor het checken van een offerte. Het loket is iedere woensdag open van 15.00 tot 17.00 uur in de bibliotheek aan de ’s Gravelandseweg 55.

 • Hilversumse Energie Transitie (HET): Onder meer warmtescans en technische opname van uw woning met gericht advies over maatregelen. Kijk voor meer informatie op www.hetcooperatie.nl
Vereniging van Eigenaren (VvE)
 • www.duurzame-vve.nl
  Het platform Duurzame VvE helpt VvE’s te verduurzamen. Hier vindt u alles onder één dak om uw VvE te verduurzamen. Ze hebben al tientallen VvE’s geholpen in de regio’s Eemland en Gooi&Vechtstreek.
 • Duurzaam Bouwloket
  Het loket in de regio waar woningbezitters onafhankelijk advies kunnen krijgen over duurzame aanpassingen aan de woning. Ook VvE’s kunnen hier terecht voor informatie en advies.
Eigenaren monumenten en woningen beschermd stadsgezicht  

Hilversum is trots op de vele monumenten en de beschermde gezichten. Monumenten en de beschermde gezichten gaan soms al eeuwenlang mee als vertegenwoordigers van ons cultureel erfgoed. In dat opzicht zijn ze duurzaam. We willen ze graag behouden. Ze moeten ook aangepast worden aan de eisen van de huidige tijd. Op het gebied van energiezuinigheid is vaak nog winst te behalen. Verduurzamen van monumenten kan zeker. Het vraagt wel extra zorgvuldigheid en maatwerk.

Heeft u plannen om energiebesparende maatregelen uit te voeren in een historische omgeving? Vraag dan eerst advies bij de beleidsadviseur Cultureel Erfgoed via monumenten@hilversum.nl 

Voor sommige maatregelen heeft u een vergunning nodig.

Meer informatie:

Landelijke initiatieven

Ook landelijk zijn er allerlei initiatieven die informatie en advies bieden, bijvoorbeeld:

 • www.milieucentraal.nl
  Milieu Centraal is de praktische gids voor duurzame tips en adviezen. Hoe kan ik in mijn vloer isoleren en wat bespaar ik dan? Wat is een klimaatvriendelijk gerecht? Hoe groot is de impact van vliegen? Waar laat ik een oude videoband? Met Milieu Centraal ontdek je wat je zelf kunt doen, en hoe je dat aanpakt.
 • www.hierverwarmt.nl
  De website HIER verwarmt wil bewoners informeren en activeren, gemeenten ondersteunen en samen met het bedrijfsleven meer draagvlak creëren.

Meer over