Home - HilversumAardgasvrij

Heel Nederland gaat stoppen met het gebruik van aardgas. De gemeente Hilversum wil in 2040 van het aardgas af zijn. Dat heeft gevolgen voor alle woningen en andere gebouwen in de stad. Wij gaan koken en stoken op andere duurzame energiebronnen. Een grote klus. Komende jaren gaan we samen met bewoners en andere betrokkenen hiervoor plannen maken.

Veel Hilversummers zijn al bezig hun woning duurzamer te maken. Dat doen ze omdat ze een nieuw huis hebben gekocht dat ze willen moderniseren of omdat ze gaan verbouwen omdat ze langer thuis willen blijven wonen, ze duurzamer willen leven of willen investeren in maatregelen die zich terugverdienen. Dat is goed. U hoeft niet te wachten tot uw wijk van het aardgas af gaat.

U kunt uw huis nu al voorbereiden op een toekomst zonder aardgas. In veel gevallen levert dat direct meer comfort op en een lagere energierekening. Isoleren of zonnepanelen plaatsen zijn bijvoorbeeld maatregelen waarvan u geen spijt krijgt, ongeacht de keuzes die voor uw wijk nog volgen in de toekomst. Laat u wel altijd goed en professioneel voorlichten.

Waarom aardgasvrij?
  • Bij de verbranding van aardgas komt veel CO2 vrij. Dit broeikasgas veroorzaakt veel schade aan het milieu en is zo een bedreiging voor onze gezondheid en de leefbaarheid in onze dorpen en steden.
  • In het Klimaatakkoord van Parijs in 2015 zijn onder de leden van de Verenigde Naties afspraken gemaakt om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Stoppen met het gebruik van fossiele brandstoffen is hierbij noodzakelijk.
  • De Nederlandse overheid heeft daarop besloten in 2050 van het aardgas af te gaan. Zo kunnen we de doelstelling van Parijs halen.
  • De gemeente Hilversum heeft de ambitie om in 2040 aardgasvrij te zijn.
  • In het gaswinningsgebied in Groningen leiden aardbevingen tot veel schade en overlast aan de woningen.
  • Nieuwe moderne technieken voor verwarmen en koken zorgen voor een comfortabel en gezonder klimaat binnenshuis.
  • De energietransitie biedt ook kansen en mogelijkheden voor economische groei en het verbeteren van de sociale infrastructuren.