Eerst isoleren

De eerste stap op weg naar aardgasvrij is isoleren. Wat we besparen, hoeven we namelijk niet op te wekken. Hiermee bereidt u uw woning voor op een aardgasvrije toekomst. Ook levert het in veel gevallen direct meer comfort en een lagere energierekening op.

U kunt uw huis op verschillende manieren isoleren. Er zijn kleine en grote maatregelen. Een overzicht van alle maatregelen vindt u op duurzaambouwloket.nl.

Laat u altijd goed voorlichten door een onafhankelijk expert. Voor advies kunt u terecht bij het duurzaambouwloket.nl of bij de Hilversumse energiecoöperaties HET en HilverZon.

Stappen naar een aardgasvrije woning

Wanneer we precies van het aardgas af gaan, weten we nog niet. Ook weten we nog niet welke duurzame warmtebron we gaan gebruiken. Ondanks deze onduidelijkheid, kunnen we onze woningen wel al voorbereiden op die overstap. Energie besparen, isoleren en ventileren is altijd nodig. In veel gevallen levert dat u direct meer comfort op en een lagere energierekening.

U hoeft niet nu gelijk uw hele huis aan te pakken. Het is wel belangrijk om op tijd hierover na te denken. Wellicht wilt u in de toekomst gaan verbouwen omdat u uw woning wil moderniseren, langer thuis wil blijven wonen, duurzamer wilt leven of wil investeren in maatregelen die zich terugverdienen. Of wellicht is de verwarmingsketel aan vervanging toe. Door op tijd te starten, kunt u de juiste keuze maken. Vraag altijd advies aan een onafhankelijk adviseur.

De stappen naar een aardgasvrije woning:

  1. Eerst is het verstandig uw woning goed te isoleren. Wat u niet verspilt, hoeft u ook niet te stoken.
  2. Voor een gezond klimaat is het ook belangrijk dat u uw huis goed ventileert.
  3. Met een goed geïsoleerd en geventileerd huis kunt u overstappen naar een lage temperatuurverwarming (LTV). Bij LTV is de aanvoertemperatuur van het water dat naar de radiatoren, vloer- of wandverwarming gaat maximaal 55 graden Celsius. Bij gewone centrale verwarming kan dat oplopen tot 80 graden. Lage-temperatuurverwarming kunt u aansluiten op bijna alle verwarmingssystemen. Op uw huidige cv, maar ook op toekomstige alternatieven. Lees meer over LTV op www.duurzaambouwloket.nl.

Als u stap 1 t/m 3 goed voor elkaar heeft, kunt u nu of in de toekomst relatief makkelijk van het aardgas af en overstappen op een duurzame warmtebron.

Meer over